24. JUl 2009.

 
 
Summertime Festival
George Benson
23. jul 2009. Sava Centar
Organizatori: Sava Centar i Avalon Produkcija


 
 


Vrelina sa usijanih gradskih ulica prenela se i na veliku dvoranu Sava Centra, gde je vladala neopisiva gužva u iščekivanju čoveka koji je proslavio "smooth jazz".
Dame i Gospodo - George Benson! 


 
Završetak ovogodišnjeg Summertime Festivala 2009 doneo nam je susret sa jednim od veterana “smooth jazza”, gitaristom i pevačem George Bensonom
Albumi kao što su “Breezin’”,”White Rabbit”, ”Shape of Things” i drugi proneli su slavu ovog gitariste a hitovi kao što su “On Broadway”, ”Give Me The Night” i “The Greatest Love Of All” harali su top listama.



Sa višedecenijskim zakašnjenjem plus 15 minuta, zbog  poslovično “tačne” beogradske publike, George Benson je sa petočlanim bendom započeo svoj koncert obradom velikog hita Roberte Flack “Feel Like Makin’ Love”. Publika je oduševljeno pozdravila Bensona i njegov bend u kojem su bili, maltene svi jazz veterani koji su svirali sa poznatim imenima moderne muzike (Chaka Khan, Earl Klugh, Rickie Lee Jones, Barbra Straisend, Christina Aguillera …).
Koncert je nastavljen sa “Beatles Medleyem” - “Golden Slumbers/You Never Give Me Your Money”, instrumentalnim medleyema jazz standarda, uključujući  i “Nature Boy”, ”I Got Rhythm” i ostale.
Posle virtuozne svirke nastalo je vreme za hitove, pa smo čuli “Nothing’s Gonna Change My Love For You”, ”In Your Eyes”, ”Turn Your Love Around”. Pubika je, vidno uzbuđena počela da igra izmedju redova, ali joj strogi redari nisu dopustili da ide napred, pred izvođače.



Vidno oznojen, u tamnoj košulji i belim pantalonama George Benson je dao muzičarima pauzu i sam izveo verziju čuvenog irskog tradicionala “O Danny Boy”, koristeći lirski zvuk svoje gitare da nam prenese emociju irskih zelenih brda  i ljudi u iščekivanju povratka voljenih.
Posle ovog smirenijeg zvuka, stvari su se zakuvale i Benson pojačava tempo dovodeći publiku do delirijuma pesmama “Lady Love Me” i čuvenim mega hitom “Give Me The Night”.
Nastaje gužva pred samom binom, što su iskoristili vaši izveštači Vlaketić i Mićković odlučivši da muzičarima “vide zenice očiju”!
Kombinacija guranja sa publikom,plesanja i brzog profesinalnog rada dala je rezultate u vidu odličnih fotografija (koje se mogu videti u dodatku).



Benson sa bendom odlazi, a publika traži još. Pred publiku izlazi gitarista pratećeg benda koji najavljuje jednog po jednog člana benda i podgreva atmosferu doskočicama i šalama.
Najzad se vraća i George Benson, u tamno plavoj košulji sa ponekim diskretnim svetlećim detaljem (ćao Milka Babović!) i nastavlja sa “Never Give Up On a Good Thing”. Posle toga  pričao nam je o maloj devojčici Whitney (Houston) koja ga je zamolila da joj dopusti da snimi jednu njegovu pesmu!



I odsvira i otpeva on tu  pesmu  “The Greatest Love Of All”, što je dovedo do toga da se sentimentalne tete i čike u najboljim godinam priviju  jedni uz druge demonstrirajući  pomalo zaboravljeni “stiskavac” !!!!
Potpisniku ovih redova je mnogo više značila završnica koncerta  – čuvena “On Broadway” koju je Benson (hvala Bogu!) izveo u žešćoj  verziji i koja je pokazala da on, može, kad je potrebno da bude ne samo “smooth” već i “rough” !



Pesma je završila, gitara je odložena, Benson se rukovao sa čitavim prvim redom i posle 100 minuta koncert je bio okončan.
Lepo veče, lepo iskustvo, hvala ti George!


Tekst - Slobodan Vlaketić
Foto - Nebojša Mićković

 

 
 
festivali


Summertime festival

09.07.2009.
SMV Group






Summertime festival

08.07.2009.
David Byrne




 
festivali

EXIT 09
Četvrti dan, 12. jul 2009.

Obojeni program
Madness
Buzzcocks



EXIT 09
Treći dan, 11. jul 2009.




Patti Smith
Kraftwerk
Moby


 

recenzije

The Lemonheads
Varshons
(The End Records)

Nepredvidivost Evana Danda, vođe i srca grupe The Lemonheads, sprečila ga je da bend postane mega popularan (droga,piće, problemi sa glasom itd) nastavila se i dalje.
Izdavanje albuma Varshons (iskrivljeno od "Versions") predstavlja iznenađenje i pokazuje jednu zanimljivu stranu benda.

Slobodan Vlaketić